En læser undrer sig: Hvad er forskellen på tiltrædelsesbesøg og statsbesøg?
Spørgsmål og svar har tidligere været bragt i BILLED-BLADET.
Kære kongelige brevkasse
Hvad er forskellen på tiltrædelsesbesøg og statsbesøg? Jeg lagde mærke til, at den annoncerede tur til Tyskland bliver kaldt et tiltrædelsesbesøg, mens turene til Sverige og Norge bliver kaldt et statsbesøg. Alle tre ture er vel tiltrædelsesbesøg?
Med venlig hilsen
Emil
Kære Emil
Når et eller flere medlemmer af den kongelige familie foretager et officielt besøg i udlandet, kan det foregå på forskellige måder, men besøgene er ikke ens og kaldes noget forskelligt, fordi der i hvert tilfælde er forskellige protokoller, ceremonielle elementer, traditioner og hensyn i spil. Regentens officielle statsbesøg i udlandet er de mest omfattende, protokoltunge og traditionsrige og indeholder faste elementer såsom en officiel velkomst, gallamiddag, ordensudveksling, indlagte sted- og institutionsbesøg, erhvervs- eller kulturfremstød, sideløbende politiske møder og (afslutningsvis) en returmiddag. Selv om der har været undtagelser igennem tiden, er hovedreglen, at der kun foretages ét statsbesøg pr. land under en regentperiode. Ved et tronskifte anvendes derfor det mindre formelle og protokoltunge tiltrædelsesbesøg i forhold til de lande, som Danmark har de tætteste relationer til – f.eks. Tyskland. Det giver så kong Frederik og dronning Mary mulighed på et senere tidspunkt at aflægge et officielt statsbesøg ved naboen i syd, når invitationen fra forbundspræsidenten måtte komme. Uanset det enkelte officielle besøgs særlige karakter og indhold er dets overordnede formål altid at styrke relationerne imellem Danmark og det besøgte land, "herunder at udvikle sociale, erhvervsmæssige og kulturelle relationer", som det formuleres på kongehusets hjemmeside. Her ses kong Frederik og dronning Mary med det svenske kongepar under statsbesøget i Sverige tidligere i år.
Bedste hilsner
Jon Bloch Skipper
Har du et spørgsmål af royal karakter, du gerne vil have opklaret? Så kan du sende det ind til BILLED-BLADETs kongelige brevkasse, der er en fast del af Danmarks royale ugeblad.
Hver uge svarer historiker og royalekspert Jon Bloch Skipper på interessante spørgsmål om kongehuset, kongefamilier i ind- og udland samt mange andre spændende aspekter af den royale verden igennem historien.
Jon er forfatter til flere bøger om og med de kongelige, herunder "Tre søstre: samtaler mellem dronning Margrethe, prinsesse Benedikte og dronning Anne-Marie" (2008).
Send dit spørgsmål på mail til jon@billed-bladet.dk eller på post til BILLED-BLADET, postbox 602, 0877 København C. Mærk kuverten "Kongelig brevkasse".