26. jun. 2023
Af Sofie Nymand

Kongehusekspert efter meldingen om prins Christians årpenge: Det er en måde at give ham et frirum

Prins Christian med sine forældre, kronprins Frederik og kronprinsesse Mary. 
Prins Christian med sine forældre, kronprins Frederik og kronprinsesse Mary.
Foto: Hanne Juul
Ifølge kongehusekspert Marianne Singer er der en væsentlig forskel på prins Christian og den situation, henholdsvis kronprins Frederik og dronningen stod i, da de fik tildelt apanage.

Prins Christians 18-års fødselsdag nærmer sig, men nu oplyser kongehuset, at prinsen endnu ikke kommer til at modtage apanage.

Det gør de i en pressemeddelelse mandag.

Det er derimod aftalt med Statsministeriet, at kongehuset først vil søge om opbakning i Folketinget til prins Christians årpenge, når han fylder 21 år.

Ifølge kongehusekspert Marianne Singer er det en måde at give prins Christian, der begynder i 3.g efter sommerferien, et frirum.

– Når prins Christian ikke får årpenge, kan man ikke forvente, at han påtager sig kongelige pligter og indgår i officielle sammenhænge. Ved at vente giver man ham et frirum til at prioritere sin gymnasiale uddannelse og finde sin vej uden at være i offentlighedens søgelys.

Både kronprins Frederik og dronning Margrethe var 18 år, da de fik tildelt årpenge. Men her er der en væsentlig forskel på dengang og den situation, vi ser nu.

– Prins Christian er ikke tronfølger. Både kronprins Frederik og dronning Margrethe var den næste i rækken til at overtage tronen, da de fyldte 18 år.

– Prins Christian er dog stadig tronarving og landets fremtidige konge, men det, at han ikke er den næste, gør, at kongehuset kan ”udskyde” årpengene og de pligter, der følger med.

Kongehusekspert Marianne Singer understreger, at det er en moderne og fornuftig måde at anskue apanagen på.

– I stedet for traditionen, følger kronprinsparret tiden og mærker stemningen i befolkningen. Og det gjorde de allerede, da de meldte ud, at det kun er prins Christian og ikke hans tre søskende, der vil modtage årpenge.

Ifølge Grundloven er det Folketinget, der bestemmer ved lov, hvilke medlemmer af kongehuset der tildeles årpenge, den såkaldte apanage. Ligesom årpengene ikke kan nydes udenfor rigets grænser uden Folketingets tilladelse.

Læs mere om: