Kongefamilien mister et slot: Staten vil have Sorgenfri
Det har hidtil været den kongelige familie, som har haft råderet over Sorgenfri Slot. Men det skal nu være slut.
I hvert fald hvis man spørger statsminister Mette Frederiksen.
Sorgenfri Slot ejes af staten, men kongefamilien har under dronning Margrethe 2.s civilliste brugtsretten. Det samme gælder slotte som Amalienborg, Fredensborg og Gråsten, som også er statsejede.
Men i et forslag fra statsministeriet om den nye civillistelov, fremgår det, at Sorgenfri Slot nu helt skal overgå til staten.
”Det foreslås, at de slotte og palæer m.m., der har været stillet til rådighed for dronning Margrethe, jf. ovenfor under pkt. 2.2.1, stilles til rådighed for kong Frederik den Tiende. Dette gælder dog ikke Sorgenfri Slot, der dermed overgår til statens rådighed,” skriver statsministeriet i forslaget.
Det forudsættes dog, at civillisten fortsat skal have råderet over fire tjenesteboliger i tilknytning til Sorgenfri Slot. Altså kan kongehuset stadig benytte tjenesteboliger.
Det er ikke meget, kongehuset og familien har brugt Sorgenfri Slot, der ligger lidt nord for København, de senere år.
Slottet har ellers tidligere været bolig for flere kongelige. Blandt andre dronning Margrethes farbror og tante, arveprins Knud og arveprinsesse Caroline-Mathilde. Ligesom slottet har været hjem for dronning Margrethe farfar og farmor, Christian 10. og dronning Alexandrine.
Den seneste kongelige beboer var dronning Margrethe kusine, prinsesse Elisabeth, som flyttede ind i barndomshjemmet i 2014. Prinsesse døde 2018.
Forslaget fra Statsministeriet skal nu behandles i Folketinget.
Kongehuset vil fortsat have råderet over Amalienborg, dele af Christiansborg, Fredensborg Slot, Gråsten Slot, Jagtslottet Eremitagen og Amaliegade 18 (Det Gule Palæ). Marselisborg Slot og jagthytten i Trend ejes privat af kongefamilien.