24. okt. 2024
Af Marianne Singer

Kong Frederik spiller vigtig rolle i historisk skifte

Kong Frederik.
Kong Frederik.
Foto: Hanne Juul
Kong Frederik har haft en vigtig rolle i, at Kongernes Samling snart overtager formidlingsforpligtelsen for De Kongelige Repræsentationslokaler på Christiansborg Slot og Eremitageslottet.

Der er spændende nyt fra Kongernes Samling, der formidler historien om det danske monarki gennem Rosenborg Slot, Amalienborgmuseet og Koldinghus.

I en pressemeddelelse skriver Kongernes Samling, at de snart udvider samlingen, idet de den 1. januar 2025 overtager den såkaldte formidlingsforpligtelse for De Kongelige Repræsentationslokaler på Christiansborg Slot og Eremitageslottet.

Overtager kendte steder

De overtager fra Nationalmuseet, der har haft opgaven de sidste otte år.

”Overtagelsen vil udover De Kongelige Repræsentationslokaler omfatte en række centrale besøgssteder, herunder De Kongelige Stalde, Det Kongelige Festkøkken, Slotskirken, ruinerne under Christiansborg Slot samt Eremitageslottet”, står der endvidere i pressemeddelelsen.

Vigtig rolle

Kong Frederik har haft en vigtig juridisk rolle i beslutningen, fordi han i forbindelse med den i april vedtagne ”lov om kong Frederik den Tiendes civilliste” er den, som træffer beslutningen om, hvem der skal varetage formidlingsforpligtigelsen af de slotte, palæer og haver, herunder også De Kongelige Repræsentationslokaler på Christiansborg og Eremitageslottet, der hører under civillisten.

En dybere forståelse

Formålet med overtagelsen er, ifølge Kongernes Samling, at skabe en samlet, stærkere formidling af det danske monarki, som er en essentiel del af Danmarks kulturelle arv.

Ved at samle disse historiske slotte under én institution kan Kongernes Samling tilbyde både danske og internationale gæster en dybere forståelse af monarkiets rolle i fortid og nutid.

Enestående mulighed

"Monarkiet er en væsentlig kulturbærende søjle i Danmark, og forståelsen af dets historie er afgørende for vores forståelse af det samfund og demokrati, vi har i dag. Kongernes Samling, der er et statsanerkendt museum, har en national opgave med at formidle denne historie, og vi ser en enestående mulighed for at styrke opgaven ved at overtage formidlingen af De Kongelige Repræsentationslokaler. Vores forskning og erfaring med at formidle monarkiets historie kan bidrage til at skabe engagerende og relevante oplevelser på tværs af de lokaliteter, vi formidler på.”, lyder det fra Thomas C. Thulstrup, museumsdirektør for Kongernes Samling.

Beholder deres arbejde

Alle medarbejdere på Christiansborg Slot beholder deres arbejde.

Udover at have ansvaret for formidlingen af historien om det danske monarki på Amalienborgmuseet, Rosenborg Slot og Koldinghus har samlingen også en omfattende samling af genstande, der strækker sig over flere århundreder.

Dronning Mary er tilknyttet Kongernes Samling, i det hun sidder i bestyrelsen sammen med kulturminister Jakob Engel-Schmidt.

Flotte udstillinger

Senest har Amalienborgmuseet i Christian VIII’s Palæ vist særudstillingen "Frederik 10. - Konge af i morgen", hvor man i anledning af tronskiftet den 14. januar kunne opleve en udstilling, der igennem fotografier, genstande, videoklip, malerier og lyd tegnede et portræt af Danmarks nye konge.

Den kan for tiden opleves på Koldinghus.

Blandt de udstillede genstande er bjælken med kælenavnet Maren, som kongen gravede sig ind under i forbindelse med afslutningen af frømandsuddannelsen og dronning Marys brudekjole.

På Rosenborg Slot kan man blandt andet nærstudere de berømte og historiske kronjuveler.

Læs mere om: