Kong Frederik og dronning Mary efterlader ingen tvivl: Der tegner sig et klart billede
Fredag formiddag offentliggjorde kongehuset hvilke foreninger og initiativer, kong Frederik og dronning Mary har valgt at støtte op om med midler fra Kronprins Frederiks og Kronprinsesse Marys Fond.
Og ser man henover listen over de projekter, der denne gang får støtte af kongeparret, tegner der sig et klart billede af, at de fortsat har stor fokus på de udsatte og sårbare i samfundet.
Over halvdelen
Således hører seks af de 11 projekter, der har fået tildelt midler, til netop denne vigtige kategori:
Foreningen Servicehundeakademiet (til anskaffelse og uddannelse af servicehunde til unge psykisk sårbare), Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade (til chatrådgivning til børn og unge med spiseforstyrrelse og selvskade), Ungdommens Røde Kors (til afholdelse af ferielejre for udsatte børn og unge i 2024 og 2025), DRC Dansk Flygtningehjælp (til videreførelse af projektet "Livet Går Videre"), Fonden Morgencafé for Hjemløse (til fastholdelse af velfungerende tilbud for udsatte) og SIND - Landsforeningen for psykisk sundhed (til aktiviteter i forbindelse med projekt "Frivillige bekæmper ensomhed").
Indsats for de udsatte
Da kongeparret sidst i maj oplyste om, hvordan kongefamiliens fremtidige protektioner ville fordele sig, undestregede de også vigtigheden af at støtte blandt andet denne gruppe mennesker.
"Vi ønsker med de kongelige protektioner at støtte indsatser, som fremmer dansk kultur, videnskab og virkelyst, som værner om vores natur, som udgør en stemme for de udsatte og sårbare i vores samfund, og som binder os sammen i små og store fællesskaber,” lød det blandt andet fra kongeparret i pressemeddelelsen.
Kongens ord
Derudover blev det nævnt i kong Frederiks bog "Kongeord", der udkom kort efter dronning Margrethes abdikation, at han og dronning Mary også fremover vil ”have et særligt øje for dem, der har ekstra behov".
Kongeparrets hjerte nær
Heller ikke Rigsfællesskabet med Grønland og Færøerne er glemt under årets uddeling.
Således giver kongeparret 50.000 kroner til kunstner og projektleder Liv Ejdesgaard i forbindelse med skabelsen af skulpturen "Lysets Veje" i den færøske bygd Oyndafjørdur, samt 50.000 kroner til GEUS, der får pengene til specialudstyr til ekspedition til huler i Nordgrønland.
På rigsfælleskabstogt
Kongeparret skulle selv have været afsted på togt til Færøerne i denne uge, men det blev udsat på grund af en omfattende strejke.
Og de tager på rigsfælleskabstogt til Grønland sidst i juni.
Tæt forhold
Blandt de projekter, der helt sikkert står særligt kongens hjerte nær, er uddelingen af 50.000 kroner til Elk Film APS til deres 100-års fejring af Den Danske Farm i Mongoliet med filmhold og efterkommere af ekspeditionslederen og forfatteren Henning Haslund-Christensen.
Henning Haslund-Christensen var far til hofmarskalen Søren Haslund-Christensen, som kong Frederik var afsted med på ekspedition til Mongoliet i 1986.
Derudover får Ungdommens Naturvidenskabelige Forening 50.000 kroner til afviklingen af seks UNF ScienceCamps i år, og Copenhagen Phil får 50.000 kroner til "Realisering af projekt "60 Minutes - skabelsen af fremtidens klassiske publikum" i 2025 og 2026."
Kronprins Frederiks og Kronprinsesse Marys Fond støtter humanitære, sociale, kulturelle, videnskabelige, idrætslige, uddannelse, almennyttige og almenvelgørende formål. øgningsfristen vil blive oplyst senere.
Bestyrelsesmedlemmer er pr. 1. januar 2024
H.M. Kongen (formand)
H.M. Dronningen
Hofmarskal, kammerherre Christian Schønau
Dekan, Professor Maja Horst
Forhenværende minister Jann Sjursen
I 2011 blev 'Kong Frederik og Dronning Ingrids Fond for humanitære og kulturelle Formål', 'Kronprins Frederiks Fond' og 'Kronprins Frederiks og Kronprinsesse Marys Fond' samlet under sidstnævnte navn.