13. nov. 2023
Af Marianne Singer

Hvordan vil prins Christian klare sin nye ansvarsfulde rolle? Det siger kongehusekspert

Prins Christian på et af sine officielle portrætter. 
Prins Christian på et af sine officielle portrætter.
Foto: Franne Voigt for kongehuset
Prins Christian, 18, vil på Statsrådsmødet tirsdag underskrive en erklæring om at ville overholde grundloven og derefter kunne indsættes som rigsforstander. BILLED-BLADET har talt med kongehusekspert, Lars Hovbakke Sørensen, om den historiske dag.

Tirsdag bliver på alle måder en historisk dag i det danske kongehus, når kronprinsparrets ældste søn, tronfølger prins Christian, 18, på mødet i Statsrådet på Christiansborg Slot underskriver en erklæring om at ville overholde grundloven.

Derefter vil han kunne indsættes som rigsforstander i tilfælde af, at både dronningen og kronprins Frederik er forhindrede i at føre regeringen.

Har fuld tiltro

BILLED-BLADET har talt med kongehusekspert og historiker, Lars Hovbakke Sørensen, lektor ved Professionshøjskolen Absalon, om, hvorvidt han har tiltro til, at prins Christian vil kunne klare sin nye ansvarsfulde rolle.

- Ja, det tror jeg bestemt, han kan. Prins Christian har virket meget engageret og opsat på at sætte sig ind i tingene kunne man blandt andet opleve i den tv-udsendelse, der blev vist i forbindelse med hans 18-års fødselsdag (DR-dokumentaren "Prins Christian - en kongelig rejse", red.) og med den flotte tale, som han holdt ved gallataflet på Christiansborg Slot. Jeg er slet ikke i tvivl om, at han vil kunne løfte den opgave, lyder det fra Lars Hovbakke Sørensen.

Stå i spidsen

Lars Hovbakke Sørensen understreger, hvor historisk en begivenhed, det bliver.

- Det er en meget vigtig begivenhed, fordi han fra nu af kan tiltræde som regent, hvis for eksempel dronningen eller kronprins Frederik samtidig er i udlandet. Så vil han kunne være rigsforstander og stå i spidsen for Danmark. Det har en kæmpe betydning, fordi vi efter statsrådet i morgen i princippet kan få ham som regent når som helst, forklarer Lars Hovbakke Sørensen, der dog ikke tror, at vi lige ser ham i den rolle foreløbig.

- Det er ikke så sandsynligt, at det kommer til at ske lige med det samme. Men nu er muligheden der, og det er det helt nye. Det kan ikke udelukkes, at han i en eller anden situation vil blive indsat som rigsforstander, også for at prøve det. Måske ikke det første år, men måske om to eller tre år. Det er også et led i træningen til at blive kronprins og senere konge, siger Lars Hovbakke Sørensen.

Når prins Christian i overværelse af dronningen, kronprinsen og regeringen har afgivet sin højtidelige erklæring, vil der for første gang i mere end 100 år foreligge en situation, hvor der både er en tronfølger og en myndig tronarving, som vil kunne træde i regentens sted, skriver kongehuset.

Sidste gang, det var tilfældet, var i 1902, hvor den senere Christian 10. som tronarving afgav højtidelig erklæring i Statsrådet med henblik på at kunne indsættes som rigsforstander.

Den direkte årsag var, at kongen – Christian 9. – og tronfølgeren, den senere Frederik 8., begge skulle rejse til London for at deltage i kroningen af kong Edward 7., hvis hustru, dronning Alexandra, var datter af Christian 9. og dronning Louise.

Kongen var fraværende ved mødet i Statsrådet i juni 1902, hvor den senere Christian 10. afgav sin højtidelige erklæring, hvorfor der ”alene” var to generationer i arvefølgen repræsenteret.

Udover prins Christian, når han bliver udnævnt til rigsforstander tirsdag, kan i forvejen kronprinsessen, prinsesse Benedikte og prins Joachim indtræde i funktionen som rigsforstander og dermed varetage opgaverne som statsoverhoved.

Læs mere om: