Kristian Bech satte sig for at løse mysteriet om Kris: Sådan endte det
I premiereafsnittet på TV 2-programmet "Som sunket i jorden" kommer Kristian Bech et muligt svar på mysteriet om Marianne Kristine Egebergs skæbne et stykke nærmere.
Det var en kølig og blæsende junidag i 1978, da Marianne Kristine Egeberg, af venner og familie blot kaldet Kris, forsvandt fra færgen mellem Gedser og Travemünde i Tyskland.
Kort forinden havde den unge kvinde spillet kort i færgens cafeteria sammen med sin mor og søster, men besluttede at søge mod soldækket, da resten af familien ville stille sulten.
Det blev sidste gang, nogen så hende.
Teorier og gætterier
Siden da har teorierne været mange og gætterierne endnu flere.
Dengang var Kris’ skæbne på alles læber, og i aftens afsnit af “Som sunket i jorden” på TV 2 kommer den tidligere politiassistent, Kristian Bech, så tæt på en afklaring, det er muligt uden den rygende pistol.
I programmet afsøger Kristian Bech nemlig flere af tidens mest gængse teorier.
Var hun udsat for en forbrydelse, sprang hun selv fra færgedækket eller, den mest sejlivede, skyllede hun i land i det gamle Østtyskland?
Teorien om Tyskland giver pote. For i et landsarkiv i tyske Greifswald finder produktionen et afgørende spor.
I sensommeren 1978, omtrent 2,5 måned efter Kris forsvandt fra færgedækket, finder lederen af en sommerferielejr for børn liget af en kvinde.
Kvindeliget er skyllet op på stranden ved den tyske ferieby Glowe, og lederen alarmerer straks politiet. Derefter går, ifølge rapporten fra det tyske landsarkiv, et stort maskineri i gang for at identificere kvinden.
Et opklaringsarbejde der dog aldrig nåede Danmark, hvor Rejseholdet stadig arbejdede intenst for at opklare sagen om den unge kvinde.
Den rygende pistol
Rapporten er det første, fysiske bevis i 45 år på, at Kris' endte sine dage i Tyskland, som gætterierne har forlydt.
Da en ekspert samtidig krydstjekker DMI-data fra perioden, om vind, vejr- og strømforhold, sammenholdt med det sted, man formoder Kris må være faldet fra færgen, passer beregningerne med, at liget sagtens kan være drevet til den tyske strandkant i Glowe.
Et resultat hvor timing, tid og sted kommer så tæt på en konklusion, som det er muligt.
- Det passer fuldstændig, så vi kan ikke afvise, at det er Kris. Man kan ikke konkludere noget 100 procent, men jeg har godt nok lyst. Man mangler bare lige den rygende pistol, lyder det fra Kristian Bech i programmet.
Den rygende pistol er den obduktionsrapport, en retsmediciner har udarbejdet, efter at have undersøgt liget, og som må befinde sig på Retsmedicinsk Institut i Greifswald.
Det lykkes dog ikke tv-holdet at få fingre i rapporten, og uden er det ikke muligt endegyldigt at få vished om Kris' skæbne.
Om Kris endte sine dage på en strandkant i det tidligere Østtyskland, er nu op til politiet at undersøge nærmere. Kristian Bech har i hvert fald udleveret alt materiale til Dansk Politi i håb om, at de kan få adgang til den tyske obduktionsrapport.