Natasja Crone og Steffen Kretz 10 år efter: Vi glemmer det aldrig
Som alle andre blev også Natasja Crone og Steffen Kretz dybt berørte af angrebet på World Trade Center og Pentagon den 11. september 2001. I dag er der gået 10 år siden det gruopvækkende terrorangreb, der kostede 3000 mennesker livet, og begge vil være til stede ved Ground Zero på Manhattan, når TV 2 og DR1 sender direkte fra mindehøjtideligheden.
- Jeg var på arbejde i TV-Byen på "Stjerne for en aften", og jeg kan huske, at vi havde redaktionslokale ved siden af Jan Gintberg, som var ved at lave noget TV-satire. Begge redaktioner stimlede sammen foran skærmen, og der var bare den der fælles angstfyldte måben: Hvad sker der!?, fortæller Natasja Crone, som er vært på TV 2's dækning sammen med Ulla Terkelsen.
Virkede uvirkeligt
- Efter et par timer skulle jeg bare hjem! Jeg ville hjem og hente min søn på tre år. Ingen vidste jo på det tidspunkt, om angrebet var del af noget endnu større. Det påvirkede mig meget, også fordi jeg har familie i New York og er kommet der meget, siden jeg var barn. Angrebet var min generations Kennedy-begivenhed, hvor alle kan huske, hvor de var, og hvad de foretog sig. Og det har ændret verden og blandt andet medført to krige, som Danmark var og er involveret i, siger hun.
Også Steffen Kretz var på arbejde i TV-Byen den dag.
- Jeg så flyene ramme tårnene i en direkte udsendelse på CNN. Det virkede først uvirkeligt. Jeg har boet i New York, og ugen før angrebet spadserede jeg rundt i skyggen af tårnene. De var 500 meter høje og lige så monumentale som to bjergtinder. At se tårnene synke sammen i et uvejr af pulveriseret beton var så chokerende, at det billede formentlig aldrig vil forlade mig. Kort efter gik jeg i studiet og sendte direkte i fire timer.
Verden blev forandret
På det tidspunkt var der stadig meldinger om en snes fly, som måske var kapret og på vej mod deres mål. Da jeg kom hjem den aften, så jeg CNN hele natten med en knugende fornemmelse af, at vores verden var forandret for altid, siger Steffen Kretz, som kommenterer mindehøjtideligheden direkte fra New York for DR1.
- Angrebet skabte en kollektiv angst i vores del af verden, som har præget et helt årti: Hverdagsagtige ting som et kontor, et højhus, en flyvemaskine blev pludselig skræmmende våben i hænderne på en usynlig fjende, som de færreste havde hørt om på det tidspunkt. I løbet af kort tid var Danmark pludselig med i to fjerne krige - og her 10 år efter ofrer danske soldater stadig livet i Afghanistan.
- Jeg fik konflikten helt ind på livet som DR's korrespondent i Mellemøsten under Muhammed-krisen. Som dansker havde jeg altid været dejligt anonym i konfliktzoner, fordi vi var et lille land med tilhørende lav profil. Nu var vi en aktiv part i konflikten mellem "os og dem" - og alene fordi jeg er dansker, blev jeg et potentielt mål for vrede og angreb fra ekstremister i de arabiske lande. Den 11. september 2001 i New York har gjort, at mine børn er vokset op med truslen fra terror hængende over hovedet på samme måde, som jeg selv voksede op med Den Kolde Krigs skræmmebilleder, tilføjer Steffen Kretz.