Frederik IX: Det vidste du (måske) ikke om DR-serien
Den historiske tv-serie ”Frederik IX” har været en stor succes, og i gennemsnit har 1,5 millioner danskere set hvert afsnit på DR1 og DRTV.
Serien handler om dronning Margrethes far, kong Frederik 9., og har været sendt de seneste fire søndage på DR1. I et ekstraprogram får seerne nu mulighed for at komme med i kulissen.
Søndag den 26. januar vises programmet ”Bag om Frederik IX” på DR2 kl. 21.30.
Hjælp fra kongehuset
Det har krævet et kæmpe arbejde for produktionen at lave DR-serien, og det er sket i et tæt samarbejde med kongehuset.
Vi har samlet en række facts om ”Frederik IX”-serien, som du måske ikke vidste i forvejen.
Bag om DR-serien
1. Det tog halvandet år at lave DR’s dramadokumentar ”Frederik IX”.
2. Tv-holdet fik en unik tilladelse til at filme på de kongelige slotte, og der er bl.a. optaget scener i Statsrådssalen og Tronsalen på Christiansborg Slot, i Riddersalen på Amalienborg samt på Gråsten Slot.
3. DR måtte derimod ikke filme på steder, som er kongefamiliens private hjem. Derfor er mange af disse optagelser lavet på Lerchenborg Gods ved Kalundborg.
4. I seriens første afsnit så man Christian 10. blive udnævnt til konge fra balkonen på Christian 7.s Palæ. I virkeligheden blev scenen optaget på en stor lift foran den rigtige balkon på Amalienborg.
5. Dronning Ingrids brudekjole skulle syes fra bunden af. Der blev brugt en billig metervare i stedet for den dyre silke, som kjolen oprindeligt bestod af.
6. Tv-holdet fik hjælp af dronning Margrethe til at fortælle, hvilken farve en bestemt kjole havde på sort/hvide billeder, så de kunne rekonstruere scenerne i serien.