Lise Nørgaard fik det sidste ord: Jeg håber, at I husker mig en lillebitte smule
Journalist og forfatter Lise Nørgaard gik bort d. 1. januar 2023, og søndag sendte TV 2 interview-programmet "Det sidste ord" med hende i hovedrollen.
Programmet er et i en serie af interviews, som journalist Mikael Bertelsen har lavet med flere prominente og markante danskere. Interviewet bliver doneret til Det kongelige bibliotek og bliver først sendt på TV 2, når den interviewede er død.
Tidligere har Bent Fabricius-Bjerre, Uffe Ellemann-Jensen og Povl Dissing medvirket.
En durspiller
Stemmen var hæs og svagere end før, men Lise Nørgaards ukuelige livsmod, humor og lyse tilgang til livet skinnede tydeligt igenne i "Det sidste ord".
Hun har som hun formulerede det "altid været durspiller", og kunne hun give sine nærmeste et godt råd, så var det, at de skulle huske den ironiske distance til tingene.
Undervejs i interviewet blev Lise Nørgaard bl.a. spurgt ind til barndommen, livet som forfatter og journalist og så berørte de naturligvis også tv-serien "Matador", som for alvor skrev Lise Nørgaard ind i historiebøgerne.
"Jeg håber, at I husker mig en lillebitte smule"
Som i de foregående programmer afsluttedes "Det sidste ord" med at Mikael Bertelsen forlod studiet og gav det endeligt sidste ord til Lise Nørgaard.
Kameraerne er robotkameraer, så heller ikke studiefolk er tilstede under interviewet, og forfatterens sidste ord, er derfor sagt mellem hende og kameraet alene.
"Så slutter vi her. Og farvel. Og tak, fordi I var med. Jeg håber ikke, at I har kedet jer for meget. Noget af det, jeg har været bange for hele mit liv, det var at kede folk. Så det skulle nødigt ende sådan. Jeg er meget glad fordi I gad høre med og jeg håber, at I husker mig en lillebitte smule. Farvel." sagde Lise Nørgaard med smil på læben, men med alvor og bevægelse i øjnene.
Herefter spilledes Brahms klaverkoncert nr. 2 henover rulleteksterne. Det var Lise Nørgaards eget ønske.
Der er ingen tvivl om, at Lise Nørgaard ikke blot vil blive husket "en lillebitte smule", men vil stå som en vigtig del af dansk historie.