Lise Nørgaard døde, inden hun blev færdig: Han færdiggjorde hendes sidste værk
”Korsbæk har mistet en stor og markant Personlighed, og Danmark er blevet en Journalist-Legende fattigere.”
Sådan står det skrevet i den nyeste udgave af avisen Korsbæk Tidende med navneord med stort, som man skrev dem i 1935.
Undervejs i udviklingen af avisen, der sælges i Korsbæk på Bakken, gik Lise Nørgaard nemlig bort, og således også avisens fiktive journalist, Louise Søndergaard.
Det er udgave nummer seks af avisen, og Louise Søndergaard har været med flere gange: Da hun fyldte 100, og da hun gik på pension.
– Det, vi skriver, er fiktivt – vi leger, vi er i 1935, så hun er en Korsbæk-borger, vi har opfundet, som jo faktisk er Lise Nørgaard. Lise bestemte selv, at sådan skulle det være. Og navnet er tæt på at være hendes navn uden at være det, fortæller Morten Kaiser, der til daglig er marketingkoordinator for Cirkusrevyen og Korsbæk på Bakken, men på avisen har stillingen som redaktør.
I Lise Nørgaards ånd
Mange af artiklerne og annoncerne er små nik til ”Matador” som grisehandler Larsens annonce ”Gør som Fister – lav selv medister” og frk. Elisabeth Friis, der tilbyder flinke og musikalske børn klaverundervisning.
Lise kom også på flere idéer som historien om et mindelegat på 15 kr. fra boet efter lærer Andersen.
I de foregående aviser har der kørt en saga om byrådssekretær Gottfred Lund, der i serien stikker af til Brasilien med kommunekassen og sin elskerinde.
– Vi sad til mødet og blev enige om, at han nu skulle fanges. Han har været på flugt de seneste fem aviser. Han er blevet pågrebet af politiet, og den var hun også med til at udvikle.
– Flere af historierne er noget, vi har talt om, men ikke nået at gøre færdige sammen, siger Morten.
Det var op til ham at lave avisen færdig i Lise Nørgaards ånd.
– Det var angstprovokerende på den måde, at hun satte barren højt og havde høje standarder. Så avisen er en kærlighedserklæring til hende, men også lavet med respekt for hende. Jeg har hele tiden tænkt: ”Hvad ville Lise sige, og hvad ville hun gøre?” Så hun har været med hele vejen, selv om hun ikke har været fysisk til stede til det sidste arbejde, siger Morten, der diskret igennem avisen hylder den afdøde journalist og forfatter.
– Der er bittesmå referencer over det hele, for eksempel at forret, hovedret og dessert ikke må have samme farve – det er noget, der bliver sagt i romanen ”Kun en pige”. Forstanderinden på husholdningsskolen fortæller, at hun har været ude at spise, og her fik hun serveret to retter i samme farve, og det havde været forfærdeligt. Og det er en hyldest til Lise. Der er også historien ”Godt Gensyn på Alderdomshjemmet”, som er noget, jeg har fundet på, for Lise har sagt, at hvis hun skulle udvikle videre på ”Matador”, ville Laura og Maude mødes på plejehjem, og det er med reference til det, at jeg skrev den historie. Jeg kunne ikke skrive den om Maude og Laura, for i vores lille avisverden er de ikke i plejehjemsalderen endnu, så jeg har opdigtet nogle personer for at bringe den historie til live, som hun selv havde tænkt, fortæller Morten om artiklen om fru Berg fra overklassen, der på plejehjem kommer til at blive nabo til sin tidligere kokkepige.
Et lys er slukket
Det er de færreste forundt at have skrevet artikler sammen med Lise Nørgaard, og Morten føler sig meget beæret over at have været så heldig.
– Det er uden sidestykke det største, jeg har oplevet helt personligt. Jeg er selv uddannet journalist og har haft hende som mit store forbillede. Jeg elsker ”Matador”, men også hendes måde at være journalist på – hun har provokeret og rystet samfundet. At få lov at arbejde sammen med hende havde jeg ikke i min vildeste fantasi troet kunne lade sig gøre. Så jeg er enormt stolt og taknemmelig over at have været en del af hendes sidste journalistiske arbejdsopgaver, siger Morten, der fint sluttede nekrologen om den fiktive Korsbæk-borger:
”Der er nu slukket et Lys over Korsbæk, men Fru Søndergaards Ord vil leve videre hos os Alle. Ære være Fru Søndergaards Minde!”
Lise Nørgaards sidste værk, Korsbæk Tidende, kan købes i Korsbæk på Bakken.